Het Verhaal

Ongeveer vijftig jaar na het overlijden van Mohammed, de laatste profeet van de islam, begon het islamitische rijk in verval te raken door het corrupte leiderschap van Yazid. Hussain ibn Ali, de kleinzoon van profeet, kwam in opstand tegen het onrechtmatige leiderschap van Yazid.

Een onmogelijke keuze

Waar Yazid gevreesd en veracht werd om zijn meedogenloosheid, werd Hussain bewonderd en gerespecteerd door de samenleving. Yazid besefte dit en begreep dat als hij Hussain kon overtuigen zijn leiderschap te steunen, het volk dat ook zou doen.

Hussain moest een keuze te maken. Yazid steunen zou ongetwijfeld een rijke beloning en een leven van luxe betekenen maar als ls Hussain weigerde, zou dat gegarandeerd tot zijn eigen ondergang leiden. Voor Hussain was trouw zweren aan corruptie en meedogenloosheid ongehoord, dus was de keuze voor hem simpel: hij weigerde. Hij zei: “Ik wens slechts om aan te sporen tot goede waarden en het kwade te voorkomen”

De reis

Hussain wist dat hij door te weigeren zijn leven riskeerde. Yazid liet niemand die met hem van mening verschilde in leven. Om deze reden besloot Hussain zijn thuisstad, Medina, achter te laten en met zijn familie naar  hen niet ook hier zou achtervolgen. 

Yazid zette zijn jacht op Hussain echter voorMekka te verhuizen. Hiermee hoopte hij dat Yazid de heilige stad zou respecteren ent en Hussain was gedwongen ook Mekka te verlaten. 

Hij vertrok richting Kufa, een stad in het huidige Irak, vanwaar hij brieven van aanhangers had ontvangen. Yazid verwachtte dit en zond een groot leger dat Hussain en zijn aanhangers blokkeerde op de weg naar Kufa. Hierdoor moest Hussain uitwijken naar Karbala, een kleine woestijnstad. 

Eenmaal in Karbala aangekomen omringden de troepen Hussain en zijn aanhangers. Hussain stond met 72 metgezellen tegenover de 30.000 man die Yazid had gestuurd. Daarnaast weigerden De soldaten van Yazid gaven Hussain geen toegang tot het water, desondanks wilde hij niet opgeven. Yazid gaf hem een ultimatum: ofwel steunde Hussain zijn heerschappij ofwel stierf hij. Hussain wist toen dat hij nog maar een paar dagen te leven had.

De slag bij Karbala

Die nacht verzamelde Hussain zijn groep en raadde hen aan om te vluchten. Het was immers zijn leven die Yazid wilde, niet die van hen. Opnieuw straalde zijn onbaatzuchtigheid door. 

Daar stond hij, te midden van zijn familieleden en metgezellen, allen beroofd van water in de woestijn voor drie dagen, hun smekend hem te verlaten en zichzelf te redden. Zijn metgezellen en familieleden daarentegen bleven Hussain en hun principes trouw. Na een paar dagen vielen de soldaten aan, met als bevel Hussain en zijn aanhangers te doden. 

Gedurende de gehele dag bleven de troepen van Yazid Hussain om zijn bondgenootschap vragen en bleef Hussain weigeren. Hij werd, vasthoudend aan zijn principes, op brute wijze van het leven beroofd.

Een bron van inspiratie

Na zijn dood werd Hussain’s familie gevangen genomen. Zijn zus, Zainab, nam de mantel van het leiderschap over en gaf inspirerende speeches waarin zij de acties van Yazid en zijn regering veroordeelde. 

Zainab was een van de eerste personen die geïnspireerd werd door Hussain’s verzet.  Ondanks het seksisme in die samenleving, weigerde zij zich te onderwerpen. In plaats daarvan hield ze Yazid en zijn medestanders verantwoordelijk voor de rol die zij in de achteruitgang van de samenleving hebben gespeeld.

Hussain had laten zien dat één man zich kan verzetten tegen een heel leger en inspireerde daarmee degenen na hem om Yazid en zijn bondgenoten uiteindelijk af te zetten.

En net als degenen die in de zevende eeuw bewogen werden door Hussain’s verzet, worden tot op heden miljoenen mensen, die hulde brengen aan zijn standvastigheid en zijn dood rouwen, geïnspireerd.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.